Cepsyre

Βιωματικό Σεμινάριο από Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. και Κ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου

Ο  Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία   (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.)  Ν. Ρεθύμνου σε συνεργασία με το Κ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου  θέλοντας να συμβάλλει στην  αντιμετώπιση των ψυχοσυναισθηματικών επιδράσεων που προκαλεί  η  κρίση τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο διοργανώνει βιωματικό σεμινάριο στις:

   13-14-15-& 16 Οκτωβρίου 2012

με τις εξής ενότητες- βιωματικά εργαστήρια:

1. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ
(Απώλειες λόγο θανάτου ή χωρισμού ή λόγω αλλαγής τρόπου ζωής/πόλης/χώρας εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων συνεπάγονται συναισθηματικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν ψυχολογικές και ψυχοσωματικές δυσκολίες. Μέσα από την βιωματική επεξεργασία των συναισθημάτων επιτυγχάνετε θετική στάση και προσωπική ανάπτυξη).

2. ΑΝΙΧΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΘΥΤΗ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΟΣ
( Δραματοθεραπευτικη προσέγγιση και επεξεργασία των προβληματικών σχέσεων που συναντάμε στην καθημερινότητα, οι οποίες καθορίζονται από θυμό και φόβο. Μέσα από τη δραματοθεραπεία  επιτυγχάνεται  η  συνειδητοποίηση και η αλλαγή των ρόλων).

3. ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΦΟΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΞΙΣΣΟΡΟΠΙΣΗ
(ο φόβος είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην έκφραση των συναισθημάτων μας και τα συναισθήματα δεν είναι ξεχωριστά από το μυαλό και το σώμα μας αλλά αλληλοεπηρεάζονται. Το σώμα αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα και την σκέψη μας. Το στήσιμο των συναισθηματικών εμποδίων μπλοκάρει την καλή επικοινωνία με το εαυτό μας και με τους άλλους).

Το σεμινάριο έχει προληπτικό αλλά και θεραπευτικό χαρακτήρα. Απευθύνετε  σε πολίτες, σε επαγγελματίες υγείας και  σε λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας.


Θα πραγματοποιηθεί από την Κα Λίλα Τζώρτζη - κλινική ψυχολόγο, ψυχοθεραπεύτρια, δραματοθεραπεύτρια, οικογενειακή σύμβουλο και διδάκτορα του πανεπιστήμιου Paris VIII.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
Η εμψύχωση των εργαστηρίων 1 & 3 θα γίνει με τη μέθοδο NDI εμπνευσμένη από το  Michael Lobrot και η οποία επικεντρώνεται στην ανάδειξη της επιθυμίας και  βοηθάει το άτομο να αναγνωρίζει και να πραγματοποιεί τις επιθυμίες χρησιμοποιώντας τις αρχές: συνοδευτικότητα, αποδοχή, ενσυναίσθηση και ενεργητική ακρόαση. Ο εμψυχωτής προτείνει δράσεις που έχουν σκοπό να διευκολύνουν την εμβάθυνση και τον εμπλουτισμό του προσωπικού βιώματος των επιθυμιών του ατόμου και της ομάδας. Οι προτάσεις αυτές πηγάζουν από δοκιμασμένες τεχνικές έκφρασης όπως είναι η  Gestalt, η διενέργεια, το ψυχόδραμα η αυτόματη γραφή, το αυθόρμητο θεατρικό
παιχνίδι, art therapy κ.α.

Το 2ο εργαστήριο  θα γίνει με τη ψυχοθεραπευτική μέθοδο της δραματοθεραπείας. Μέσα από το δράμα και τις τεχνικές δημιουργικής έκφρασης και επικοινωνίας το αισθητηριακό και δραματικό παιχνίδι επιτυγχάνονται η αυτογνωσία η προσωπική εξέλιξη και η θεραπεία του ατόμου.

Για περισσότερες πληροφορίες
και εγγραφές στο τηλ:6974842707
8-2(πρωί) & 6-8(απόγευμα)

περισσότερα

4o Ψυχοεκπαιδευτικό Σεμινάριο Οικογενειών στο Κ.Ψ.Υ.

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου πρόκειται να πραγματοποιήσει το 4ο ψυχοεκπαιδευτικό σεμινάριο  συγγενών ατόμων με ψυχώσεις  (διπολική διαταραχή, ψυχωσική συνδρομή, σχιζοφρένεια κα). Στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να συμμετέχουν συγγενείς (γονείς, αδέρφια ή/και άλλου βαθμού συγγενείς) που έχουν τη φροντίδα ατόμων με ψυχώσεις. Θα αναπτυχθούν και θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη συμπτωματολογία, τα αίτια, τη θεραπεία, την αντιμετώπιση των υποτροπών και τη στήριξη τόσο των ατόμων με ψύχωση όσο και των συγγενών τους.
Οι στόχοι του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση για τη φύση και τα συμπτώματα της νόσου, η έγκαιρη πρόληψη των υποτροπών, η  βελτίωση της επικοινωνίας στην οικογένεια, η στήριξη των συγγενών στο ρόλο τους αλλά και η γνωριμία των εκπαιδευομένων με το Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΨΥΧΟΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ 2012


28/11/2012 «Τι μπορούμε να κάνουμε μαζί»: Γνωριμία, προσδοκίες και στόχοι του σεμιναρίου
5/12/2012 Ψυχωσικές διαταραχές: Συμπτώματα, πορεία, συχνότητα, διάγνωση
12/12/2012 Τα αίτια των ψυχωσικών διαταραχών
19/12/2012 Θεραπεία (1): Φαρμακευτική αγωγή
9/01/2013 Θεραπεία (2): Ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις.  Ο ρόλος της οικογένειας στη θεραπευτική προσπάθεια
16/01/2013 Ζώντας με έναν άνθρωπο με ψύχωση. Στρατηγικές αντιμετώπισης & πρακτικές συμβουλές για την καθημερινότητα
23/01/2013 Τρόποι επικοινωνίας με τον ασθενή: εκπαίδευση σε δεξιότητες και τεχνικές επίλυσης προβλημάτων.
30/01/2013 Υποτροπές, κρίσεις και επείγουσες καταστάσεις: Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπισή τους.
6/02/2013 Μιλώντας για τα συναισθήματά μας. Αντιμετωπίζοντας το κοινωνικό στίγμα, τους μύθους και τις προκαταλήψεις. Σύλλογοι οικογενειών για την ψυχική υγεία.
13/02/2013 «Τι κάναμε μαζί»: Κλείσιμο σεμιναρίου-αξιολόγηση


Περισσότερες πληροφορίες και Δηλώσεις συμμετοχής για το επόμενο(5ο) ψυχοεκπαιδευτικό  σεμινάριο στο
 Κέντρο Ψυχικής Υγείας (Δημοκρατίας 24)  τηλ :  28310 20979, 2831020799 (ΔΡΑΝΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ)
e-mail:
info@cepsyre.gr

Οι συμμετοχές θα είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
 

περισσότερα