Cepsyre

Κινηματογραφική Βραδιά 24-7-2013

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ   ΒΡΑΔΙΑ  ΣΤΟ Κ.Ψ.Υ. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Το Κ.Ψ.Υ Ρεθύμνου στο πλαίσιο των καλοκαιρινών του εκδηλώσεων, διοργανώνει  και σας προσκαλεί στην κινηματογραφική βραδιά που  πραγματοποιεί την ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013  στις 9:00μμ στον προαύλιο χώρο του, στην οδό Δημοκρατίας 24. Θα προβληθεί η ταινία REQUIEM FOR A DREAM. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό ενώ μετά την προβολή της ταινίας Θα ακολουθήσει σχετική συζήτηση με  τον κ. Λιοδάκη Αντώνη, ψυχίατρο.


Περίληψη ταινίας
Η ταινία καταγράφει διάφορες μορφές εξάρτησης, που οδηγούν τους πρωταγωνιστές σε ένα φανταστικό κόσμο αυταπάτης , αυτοκαταστροφικής απόγνωσης και τελικά στον αφανισμό του πραγματικού κόσμου. Η άρνηση τους να παραιτηθούν από την ουτοπία  της πραγματοποιήσεις  του ονείρου για μια καλύτερη ζωή μέσα από το εμπόριο ναρκωτικών τους παρασύρει σε μια τρομακτική δίνη που ρουφά τους ιδίους και τα όνειρά τους όταν ο εθισμός τους, γίνεται  ισχυρότερος  από την επιθυμία τους για ζωή.

Διαχείριση του Άγχους των Πανελληνίων Εξετάσεων - Λύκειο Σπηλίου από την Κ.Μ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου

Στο πλαίσιο λειτουργίας της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας του Κ.Ψ.Υ.Ρεθύμνου θα πραγματοποιηθεί στις 16/4/2013 συνάντηση με τους μαθητές της Γ΄ τάξης Λυκείου Σπηλίου με θέμα τη διαχείρηση του αγχους που σχετίζεται με τις πανελλήνιες εξετάσεις.Η προσέγγιση του θέματος θα γίνει με βιωματικό τρόπο και μέσα από τη ενεργή συμμετοχή των μαθητών. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του σχολείου με συντονίστριες τις Κες Λαγκαδά Αννα- Μαρία και Παπαγιαννάκη Κατερίνα.

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου - Εκδήλωση στα Ανώγεια

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας (Κ.Ψ.Υ.) Ρεθύμνου και η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας (Κ.Μ.Ψ.Υ.) της υπηρεσίας, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της για την ψυχική υγεία, διοργανώνουν και σας προσκαλούν στην εκδήλωση που θα γίνει την Τετάρτη 10 Απριλίου 2013 και ώρα 18:30, στην αίθουσα της Αγροτικής Τράπεζας Ανωγείων. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν ο ρόλος και οι τομείς δράσης της Κ.Μ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου. Καλούμε τους πολίτες και τους φορείς της τοπικής κοινωνίας να γνωριστούμε και να καταθέσουμε απόψεις και σκέψεις, με κοινό στόχο την πληροφόρηση και την ενεργοποίηση όλων μας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ψυχικής νόσου. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλίες από: • Τον κο Λιοδάκη Αντώνη, ψυχίατρο-διευθυντή του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και επιστημονικά υπεύθυνος της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου με θέμα: «Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας: μια νέα καινοτόμος πραγματικότητα στην ψυχική υγεία» • Την κα Μάζαρη Ελευθερία, φοιτήτρια ψυχολογίας που πραγματοποιεί την πρακτική της άσκηση στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου με θέμα: «Στίγμα, ψυχική ασθένεια και κοινωνία: μια πρόκληση για την Κ.Μ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου» • Τον κο Τζανιδάκη Ανδρέα, πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.) Ρεθύμνου με θέμα: «Ο ρόλος και οι δράσεις του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου στην προαγωγή της ψυχικής υγείας» Χαιρετισμούς θα απευθύνουν : • Εκπρόσωπος του Κέντρου Υγείας Ανωγείων • Εκπρόσωπος του δήμου Ανωγείων • Η κα Σουλτάτου Ρίτα, κοινωνική λειτουργός και προϊσταμένη του τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού • Ο πατήρ Ανδρέας Κεφαλογιάννης, εφημέριος της ενορίας Αγ.Γεωργίου Ανωγείων Τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει αναλάβει η κα Λαγκαδά Άννα-Μαρία. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Ψυχοκοινωνικές Επιπτώσεις της Κρίσης στα Παιδιά – Πώς μιλάμε στα παιδιά για την κρίση

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του, διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με θέμα :
 «Ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης στα παιδιά – πώς μιλάμε στα παιδιά για την κρίση»
την Τετάρτη 03 Απριλίου 2013 στις 20:00
στο χώρο υποδοχής  του Κ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου (Δημοκρατίας 24) με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Η εκδήλωση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, αλλά και
σε γονείς και κηδεμόνες, που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν και να συζητήσουν για  τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης, που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας, στα παιδιά.Εισηγητής της εκδήλωσης θα είναι ο κος Λιοδάκης Αντώνης, ψυχίατρος & διευθυντής του Κ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου.

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

Εκδήλωση Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας στο Σπήλι

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ Κ ΜΟΝΑΔΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας (Κ.Ψ.Υ.) Ρεθύμνου και η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας (Κ.Μ.Ψ.Υ.) της υπηρεσίας, στα πλαίσια δραστηριοτήτων της για την ψυχική υγεία, διοργανώνουν εκδήλωση την Τρίτη 05 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 17:00 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Λάμπης, Συβρίτου & Σφακίων.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η κα Κούτσιανου Θεοδώρα.

Θα μιλήσουν :
•Ο κος Λιοδάκης Αντώνης, ψυχίατρος-διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και επιστημονικά υπεύθυνος της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου με θέμα: «Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας: μια νέα καινοτόμος πραγματικότητα στην ψυχική υγεία»
•Η κα Τζανιδάκη Ειρήνη-Μαρία, μέλος της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου με θέμα: «Στίγμα, ψυχική ασθένεια και κοινωνία: μια πρόκληση για την Κ.Μ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου»
•Εκπρόσωπος του Συλλόγου Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.) Ρεθύμνου με θέμα: «Ο ρόλος και οι δράσεις του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου  στην προαγωγή της ψυχικής υγείας»

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν:
•Εκπρόσωπος του Κέντρου Υγείας Σπηλίου
•Εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής του δήμου Αγ. Βασιλείου
•Η κα Τζανακάκη Γεωργία, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος του
 δήμου Αγ. Βασιλείου σε θέματα υγείας και πρόνοιας
•Ο πάτερ Αθανάσιος, πρωτοσύγγελος της Ι.Μητρόπολης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Έκθεση Ζωγραφικής "Εγκλεισμός, Χρώμα και Δημιουργία"

Το Κέντρο Ψυχικης Υγείας Ρεθύμνου στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του οργανώνει και προτείνει την έκθεση έργων ζωγραφικής των γυναικών του καταστήματος κράτησης Ελεώνα Θήβας με θέμα:

 
«Εγκλεισμός, χρώμα και Δημιουργία»

 που θα πραγματοποιηθεί στις

27 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:30 μμ

στο εκθεσιακό χώρο του Κ.Ψ.Υ.(Δημοκρατίας 24)με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Η έκθεση πέρα από το εικαστικό ενδιαφέρον, που κρίνεται μοναδικό και καινοτόμο, αποτελεί και μία πρόταση αποδοχήςκαι σεβασμού της διαφορετικότητας που συνάδει στην φιλοσοφία και στην αντίληψη του Κ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου για μια άλλη περίθαλψη του ψυχικά πάσχοντα. Η φυλακή και η παραγωγή πολιτισμού μέσα από τη ζωγραφική συσχετίζονται με τα ψυχιατρεία όπως καταδεικνύει η ιστορία και τα ίδιατα έργα συνιστούν ερεθίσματα προβληματισμού.
Η πρόταση της έκθεσης ζωγραφικής από το κατάστημα γυναικείων φυλακών Ελεώνα Θήβας, μας κάνει να αναρωτηθούμε για την δική μας εσωτερική φυλακή και να δούμε ένα παράθυρο ελπίδας που η τέχνη σε όλες της τις μορφές προσφέρει.

"Ο Δρόμος της Μάσκας" - Έκθεση Χειροποίητης Μάσκας του Ανδρέα Παπαδάκη

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του οργανώνει  και προτείνει την έκθεση χειροποίητης μάσκας του Ανδρέα Παπαδάκη με τίτλο «ο Δρόμος της Μάσκας» που θα πραγματοποιηθεί την

 Τρίτη 5 Μαρτίου 2013 στις 7:30 μμ


στο χώρο υποδοχής  του Κ.Ψ.Υ.(Δημοκρατίας 24)με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Κατά την βραδιά των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί θεατρικό δρώμενο  και ομιλία με θέμα:

 «Ο Δρόμος της Μάσκας»

Κ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου - Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης

Το Σάββατο 02 Μαρτίου 2013 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση μεταξύ μαθητών και καθηγητών του πρότυπου πειραματικού γυμνάσιου  Πανεπιστημίου Κρήτης και της ομάδας Ψυχιάτρων-Ψυχολόγων του Κ.Ψ.Υ.Ρεθύμνου

Θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε τα ερωτήματα:
• Μεθοδολογία των Φυσικών Επιστημών και ψυχικές ιδιαιτερότητες όπως εμφανίζονται στην Κλινική Ψυχοπαθολογία
• Το όνειρο, «βασιλική οδός προς το ασυνείδητο». Η φαντασία βασικό στοιχείο στην έρευνα της πραγματικότητας.
• Η εικόνα που συλλαμβάνει  ο επιστήμονας συσχετίζεται με παραισθητικές ή ψευδαισθητικές εικόνες;
• Προσομοιάζει η εμμονή του επιστήμονα με ιδεοψυχαναγκαστικές καταστάσεις;
• Παραδείγματα επιστημόνων με ψυχοπαθολογικά προβλήματα Τέσλα, Ράιχ, Κάντορ, Φρέγκε, Νας.
• Ψυχοθεραπευτικές τεχνικές: ψυχόδραμα, έλεγχος ακραίων καταστάσεων (παραληρηματικές ιδέες κλπ).

Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα: "Η Ψυχική Υγεία σήμερα: Ο Ρόλος του Εγκεφάλου"

Στο πλαίσιο της BRAIN AWARENESS WEEK, το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου και η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες, οργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: ‘’Η ψυχική υγεία σήμερα: Ο ρόλος του εγκεφάλου’’. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013 στις 18:30μμ στο συνεδριακό κέντρο «ΞΕΝΙΑ»  και έχει ως σκοπό να εμβαθύνει σε θέματα οργανογένεσης και ψυχογένεσης που για αρκετές δεκαετίες συμβάλλουν σ’ ένα δυναμικό ρυθμό εναλλαγής περί της ψυχικής νόσου. Η δυνατότητα συνύπαρξης τους συναντά το θεραπευτικό ζήτημα στη σημερινή του επικαιρότητα. Η εναλλακτική  Ψυχιατρική του σήμερα αναζητά την κάθε δυνατή τεκμηρίωση και η εκδήλωση  ‘’Η ψυχική υγεία σήμερα: Ο ρόλος του εγκεφάλου’’ συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ:

Ελληνική Εταιρία για τις Νευροεπιστήμες
Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου
Τμήμα Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

 

Βραδιά Κινηματογράφου στο Κ.Ψ.Υ. 17/4/2013

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου στα πλαίσια των δράσεων του για τον αποστιγματισμό της ψυχικής ασθένειας οργανώνει και προσκαλεί φίλους εθελοντές και πολίτες του Ρεθύμνου στην προβολή της ταινίας: The Experiment (ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ).
Η κινηματογραφική βραδιά θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Απριλίου 2013 στο Κ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου (Δημοκρατίας 24) στις 19:00, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.