Cepsyre

Σημείωμα από την εθελοντική ομάδα του περιοδικού "Ακούω ΦΩΝΕΣ"

Η εθελοντική ομάδα Περιοδικού του Κ.Ψ.Υ. ανασυγκροτήθηκε το Φθινόπωρο του 2017 και πρόσφατα έχει κυκλοφορήσει το πρώτου τεύχος του περιοδικού "ακούω ΦΩΝΕΣ".

Σκοπός αυτής της εθελοντικής ομάδας είναι η ευρύτερη ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση των πολιτών καθώς και η διεύρυνση γνώσεων σε θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία. Η έκδοση ενός περιοδικού με θέμα την ψυχική υγεία, και όχι μόνο, στις μέρες μας, είναι απαραίτητη, διότι η αναγκαιότητα για επαναφορά της ψυχική υγείας στο δημόσιο λόγο είναι ιδιαίτερα έντονη. Απόρροια, λοιπόν του σκοπού μας «παλεύουμε» να είναι η κατάρρευση του κοινωνικού περιθωρίου απέναντι σε ΑμεΑ ή ψυχικά ασθενείς ανθρώπους, η εξάλειψη του στιγματισμού που δέχονται, αλλά και η επανένταξη και αποδοχή τους στη κοινωνία.  Όμως, ο μεγαλύτερος μας στόχος ως ομάδα, συνολικά,  είναι η απαλλαγή των πληγών του ρατσισμού που βιώνουν άνθρωποι (υποτίθεται) «διαφορετικοί» από την μάζα ή πιο ορθά, όπως τους αποκαλούμε εμείς, «ήρωες της καθημερινότητας μας». Συμβάλλουμε, ενώ λίγοις, στην προσπάθεια για να εξαλειφθούν τα κοινωνικά στερεότυπα και να δημιουργήσουμε γέφυρες, μειώνοντας το χάσμα ανάμεσα σε «ασθενείς και υγιείς».

Ο τίτλος του περιοδικού παραπέμπει στις ακουστικές ψευδαισθήσεις, σύμπτωμα αρκετών ψυχικών παθήσεων, αλλά εδώ επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί ως ερέθισμα και εργαλείο για να ακουστούν οι φωνές ανθρώπων που θέλουν ή οφείλουν να τοποθετηθούν δημόσια για την ψυχική υγεία και ασθένεια. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους ίδιους του «πάσχοντες», τους επαγγελματίες ή τους εθελοντές στην ψυχική υγεία, επιστήμονες, συγγενείς ή φίλοι ανθρώπων με ψυχιατρική εμπειρία, τοπικοί παράγοντες και φορείς της πόλης.

«Η δυστυχία απέχει από την ευτυχία μια γραμμή… όπως η ψυχική ασθένεια από την ψυχική υγεία…» - Χ.

Στόχος μας, λοιπόν, είναι να φέρουμε την ψυχική υγεία στο προσκήνιο, να μιλήσουμε για την ψυχική ασθένεια χωρίς ταμπού, να δώσουμε φωνή σε όσους τη στερήθηκαν ή «έκαναν πίσω» λόγω κοινωνικού συντηρητισμού.

Λίγα λόγια για την δομή του Περιοδικού:

Η δομή του Περιοδικού θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει δύο όψεις. Τα θέματα κυμαίνονται σε ενημερωτικό και ψυχαγωγικό, αλλά και σε πιο ερευνητικό επίπεδο. Αυτή η δομή θα συναντάται και στα επόμενα τεύχη, γιατί ο στόχος μας είναι ναι μεν η μεταφορά γνώσεων και ενημέρωση των αναγνωστών, αλλά και από την άλλη,  η ξεκούραση και η ψυχαγωγία τους.

Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μπορείτε να μας βρείτε και να επικοινωνήσετε μαζί μας στη σελίδα μας στο Facebook «Περιοδικό Ακούω Φωνές», στο e-mail μας akouwfwnes13@gmail.com. Πρόσφατα, μάλιστα, δημιουργήσαμε και ένα ανοιχτό group στο Facebook, με όνομα « Περιοδικό Ακούω Φωνές – Group», με στόχο μας την επικοινωνία των μελών, την ανταλλαγή απόψεων και τη συζήτηση και επίλυση αποριών. Επίσης, πλήρως αποδεκτές θα είναι και οι προτάσεις του κοινού για θέματα που το απασχολούν και εμείς ως ερευνητές θα προσπαθήσουμε να τα αναλύσουμε μέσω των επόμενων τευχών μας. Τέλος, μία από τις μελλοντικές μας βλέψεις είναι ακόμη και οι διαπροσωπικές συναντήσεις μεταξύ συντακτικής ομάδας και αναγνωστών.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Faebook: Περιοδικό Ακούω Φωνές & Περιοδικό Ακούω Φωνές - Group

e-mail: akouwfwnes13@gmail.com

Συντακτική Ομάδα:

Άντα Καράκου, Διόνη Χατζηδαυίδ, Ειρήνη Σεμερτζόγλου, Ευτυχία Τσαβέρη, Ηρώ Πετσανα, Ιωάννα Χανδρή, Μελίνα Βασιλακάκη, Μιχαέλα Μάλλιου, Παρασκευή Πασινιού, Στέλιος Μπουμπουραλάκης, Χρύσα Γιαννάκη, Χρύσα Πεσλή

Πίσω